Upoutávka
Úvod > Fórum > Hardware > Notebooky > Závislost teploty CPU na životnosti desky

Závislost teploty CPU na životnosti desky

19.11.2016 19:51
ověřen
příspěvků:430

Zdravím.

Mám momentálně ThinkPad X201 s procesorem Intel Core i5 M 520 (2.4 GHz). Občas si zahraju Armello a teploty se šplhají až nad 100°C (max. 101, průměr kolem 90) - grafika je integrovaná v procesoru.

Vím, že na notebooku jsou tyhle teploty normální (podle specifikací mám ještě tak 5 stupňů rezervu, než se aktivujou ochrany). Ale co jsem nikde nenašel je informace o tom, jak moc to ovlivňuje životnost základní desky a vlastně celýho počítače. Předpokládam, že kdybych s těmahle teplotama chtěl ten notebook přenášet, asi by to dlouho nevydržel (ale přiznam se, párkrát jsem v posteli hrál). Ale co když se s nim nehejbe? Dejme tomu, že budu hrát třeba dvě tři hodiny při těhle teplotách, kdy v místnosti mam kolem 25°C (ten noťas to v těhle podmínkách prostě neuchladí třeba na 80, furt to bude těch 90-105°C), ovlivní to nějak životnost desky a chipsetu, kterej je na stejnym chladiči (i když druhý heatpipe)?

Díky za názory a jestli u se to někde řešilo tak sorry a díky za link.

little_wolf
20.11.2016 07:20
příspěvků:757

Obávám se, že ti závislost teploty na životnosti notebooku nikdo neřekne, ani výrobce, jelikož by to byla jeho sebevražda.

To, že notebooky mají nižší výkon a zároveň se i špatně chladí, je prostě jejich vlastnost.

Porovnej si např. chladič na klasické grafické kartě s chladičem na grafice tvého notebooku. To aby výrobce grafiku v notebooku uchladil, musí rapidně snížit výkon (přídomek M) a zbylé teplo se snaží vyhnat miniaturním ventilátorem.

Časem se navíc chladící cesty zanáší a teploty postupně dál stoupají. Aby se notebook neodpravil sám, snižuje si takty CPU a GPU a tím se zpomaluje i chod. Samozřejmě zpomalení jde ruku v ruce s náročností OS. Pokud tedy notebook po záruce samovolně neodejde do věčných lovišť, je tak pomalý, až je nepoužitelný.

Jediný co mě napadá, je zkusit nějakou chladící podložku, která by teplotu možná o nějaký stupeň srazila.

Zásadní chybou je, přemýšlet o notebooku za účelem hraní her.

20.11.2016 12:31
ověřen
příspěvků:430

Díky za reakci, ale vlastně jsi mi neřekl nic víc než co jsem sám psal :-D Jasně že bych mohl přepastovat chladič a narvat další prachy do chladících podložek, který toho stejnak moc nesvedou. Já jsem si vědom, že herní notebooky v podstatě neexistujou, až na high-end. Taky jsem psal, že si občas zahraju, což znamená že ten notebook mam především na práci náročnou na CPU a ne GPU. Každopádně zrovna ještě můj ThinkPad byl vyrobenej tak, aby vydržel, nemam žádnou konzumní plechovku. Jenom mě prostě zajímalo, jestli se za čas (mam na mysli roky) fakt může něco stát.

Myslel jsem, že je to irelevantní, ale radši to sem napíšu - o výkon mi nejde, toho mám až dost... Core i5 M 520 (1. generace), GPU na CPU čipu, 8 GB RAM, 250 GB SSD Samsung 850 EVO.

Jinak ještě bych tě rád opravil - zpomalování počítače nezpůsobuje jenom chlazení. Způsobujou to hlavně novější technologie, který starší počítač hůř zvládá, aktualizace systému, sám uživatel, kterej si instaluje balast a nestará se o systém a v neposlední řadě nedostatek RAM na to, co v PC běží. Až po čase, kdy si majitel není schopnej vyčistit a přepastovat chladič, se přestává procesor efektivně chladit a začíná se přehřívat - čili CPU a grafika jsou nuceny (mají to hardwarově v čipu) omezit výkon snížením taktů a napětí, což až teď vede ke ztrátě skutečnýho výkonu. O disku (HDD) nemluvim, tam je to jasný.

Když už jsme v tom - notebooky tu existujou za účelem mobility, tzn. že je preferovaná přenosnost nad výkonem. Každýmu člověku, co někdy viděl 13" notebook zevnitř je asi jasný, že plnohodnotnej desktopovej Core i5 se tam prostě nedá nacpat, nehledě na to extra nežádoucí teplo a sníženou výdrž baterie. Proto notebooky s desktopovýma procesorama a grafikama váží tunu, stojí ranec a nevydrží na baterky ani hov...

little_wolf
20.11.2016 12:57
ověřen
příspěvků:4 972

"Závislost teploty CPU na životnosti desky"

Teplota CPU není na životnosti desky závislá vůbec, ale životnost desky může být závislá na teplotě CPU.

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
20.11.2016 13:57
příspěvků:757

Nevím, co nového očekáváš. Závislost teploty na životnost komponent ti nikdo neřekne. Test si ostatně můžeš udělat sám.

Kdysi jsem viděl nějakou statistiku, že průměrná životnost notebooku je 3 roky. Záleží, na jaký kus narazíš a jakým stylem je používán. Já mám notebook (HP) 5 let a stále drží. Kolegovi ten samý nevydržel ani záruku (první oprava ještě v záruce, následně odešel těsně po záruce).

Opravovat mě nemusíš, psal jsem „zpomalení jde ruku v ruce s náročností OS“, rozepisovat se mi to nechtělo.

Jinak pěkná slohová práce, ale nic zas tak převratného to taky není. Asi ti nezbyde nic jinýho než doufat, že ještě nějakou chvíli bude fungovat.

20.11.2016 15:09
ověřen
příspěvků:430

bluespirit: Wow! Ano, uznávam, napsal jsem to debilně a děkuju za upozornění i přes to, žes mi vlastně žádnej názor na téma neřekl.

gfm: Mě jenom zajímalo, jestli se o to už někdo staral a jaký v tom případě má zkušenosti. Jasně, že notebooky za pár korun nevydrží nic a jsou stavěný tak, aby nic nevydržely a lidi si co nejdřív koupili nový. Jinak já počítám s životností minimálně 5 let a vzhledem k tomu, že je to ještě relativně kvalitní ThinkPad, nebude to vůbec problém. A proč teda řešim, jestli teploty CPU ovlivní životnost desky a chipsetu? Protože mě to prostě napadlo a zajímá mě to. To je všechno.

Jako nechci tu rozdělávat flame, ale kdysi jsem na tomhle fóru dostával hodnotný odpovědi a když někdo nevěděl/neměl přínosnej názor, prostě jsem žádnou odpověď nedostal. Měli byste se tím taky řídit, protože takhle akorát tak naserete lidi. Sorry, ale je to fakt...

little_wolf
20.11.2016 15:29
ověřen
příspěvků:4 972

Však jsem napsal svůj názor.

Dalšími možnostmi jsem se nezabýval, protože asi vše bylo popsáno a nemá smysl něco papouškovat.

Snad bych tedy jen dodal, že z nařízení EU se používá bezolovnatý cín, který se vyhřívá, je křehký a spoje na ZD mohou popraskat.

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
20.11.2016 17:19
ověřen
příspěvků:430

"Snad bych tedy jen dodal, že z nařízení EU se používá bezolovnatý cín, který se vyhřívá, je křehký a spoje na ZD mohou popraskat."

Konečně, děkuju za normální názor. Teď by mě zajímala ještě jedna věc - noťas má zespodu Win licenci Lenovo Singapore a nikde neni známka toho, že by byl notebook původně určenej pro evropskej trh (netušim, jestli se dávaly licence zvlášť pro každý území nebo jednotná). Je teda šance že by se mě bezolovnatej cín netýkal?

little_wolf
20.11.2016 17:56
ověřen
příspěvků:4 972

Jakýpak konečně? První tvůj požadavek neměl smysl a dostal si odpověď.

Na další otázku ohledně cínu se musíš zeptat výrobce nb.

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
20.11.2016 18:01
ověřen
příspěvků:430

Můžeš mi prosím vysvětlit, co přesně nedává smysl? To, že jsem to napsal syntakticky špatně, ale každýmu normálnímu člověku dojde, jak je to myšlený?? (Případně mě jen tak mimochodem upozorní, že jsem to napsal divně a nebude to víc řešit)

OK, Díky.

little_wolf
21.11.2016 16:22
ověřen
příspěvků:4 972

Není co vysvětlovat a zbytečně se čertíš. Napsal si co si napsal a já na to přiměřeně a slušně reagoval.

Víc nebylo co dodat, jelikož ti odpověděl gfm.

Ano, každý normální člověk ten dotaz pochopil, ale taky každý normální člověk by si měl po sobě přečíst co odesílá.

K cínu. Samozřejmě že pokud se notebook vyrábí v Singapůru a není určený pro evropský trh, pak nějakými nařízeními EU výrobce není vázán. Ale ani dle toho nepoznáme, jaký cín výrobce používá. Má svoje cínové doly, vyrábí si svůj cín, nebo ho kupuje z Evropy? To tady asi nikdo neví.

Když jsem se ještě elektronikou živil /cca 20-30 let zpět/ tak jsme si kupovali, resp. nechali posílat cín z německého Duisburgu, který v té době byl prý největším výrobcem trubičkového cínu.

Pochopitelně velká firma trubičkový cín nepoužívá, ale používá se tzv. cínová, nebo pájecí vlna.

Tím to zde mám za vyřešené.

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace