Úvod > Fórum > Hardware > Grafické karty > Výrobci GK

Výrobci GK

15.06.2011 21:18
příspěvků:46

Zdravicko,

dneska jsme se bavili s kamaradama o GK a ja rikam, ze si do pc dam asus 560ti..nacez mi kamarad rek, co to je za blbost, ze asus zadny grafiky nevyrabi, ze je vyrabi nvidia...

ja jsem odpovedel ze nvidia/ati vyrabi jakysi zaklad, cipy pro GK a firmy jako asus, gigabyte, msi vyrabi GK jako celek..

A zde je muj problem..rikal jsem jim to dobre? Prosil bych o radu zkusene uzivatele problematiky znale, jestli by mi dokazali odpoved na muj "hloupy" dotaz.

Diky moc za odpovedi a preji prijemny den

15.06.2011 21:56
ověřen
příspěvků:2 028

ano, říkals to dobře

nVidia a ATI/AMD vyrábí grafické jádro (čip)

a firmy jako msi, asus, gigabyte atd. tak vyrábí grafickou kartu jako celek připravený k použití...

příklad:

firma ASUS vyrobí základ pro grafiku (desku) atd. a tu osadí npř. (čipem) NVIDIA GeForce GTX560

tak potom se grafika bude jmenovat ASUS GTX560 [výrobcem je ASUS protože on ji složil a navrhl]

doufám že sem to napsal srozumitelně

vzdálená plocha Team Viewer (pro pomoc na dálku) http://www.teamviewer.com/cs/index.aspx Připojte se k PCforum.cz na facebooku http://www.facebook.com/pages/PCforumcz/123041544477075 ........
15.06.2011 21:59
příspěvků:108

Dnešní výrobci krafických karet Jsou 3 , Nvidia, AMD (ATI), Matrox

Tito výrobci navrhnou PCB (plošný spoj základní desky, osadí čip, paměti, a chlazení grafické karty, prodávají pak karty které jsou obrandované jako Nvidia ... ATI(AMD .... například)

Vypadají takto (příklad)
http://thumbsnap.com/IwK3TYbV
nebo takhle
http://thumbsnap.com/ihoBKVur

Ale existujé zde i jiní výrobci kterí se mimo soje povinnosti pletou i do světa grafických karet, ale to už nejsou výrobci oněch grafických karet, ale pouze prodejci s částečnou možností úpravy onoho výrobku .... je jich spousta , Gigabyte,Asus,MSI,XFX, ... atd.

Například tato HD4770 od asusu se od referenční verze liší možností monitorování a nastavení otáček ventilátoru na kartě, nicméně firmy jako MSI a další dělají takové kousky, že když vyjde novinka od Nvidie ... krátce po jejím uvedení uvedou na trh stejnou, akorát přetaktovanou kartu, mohou si u ní zvolit větší paměť a také výstupy, v neposlední řadě stvoří chlazení a nebo nechají referenční .... nicméně nemají neomezené schopnosti.

Hezky je to vidět na nvidii gtx260 , je samozřejmé že firma Gigabyte uvedla přetaktovanou verzi

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=59751

Takže shrnutí, Nvidia, ATI/AMD a Matrox jsou výrobci karet , ale ti ostatní jsou pouze prodejci ! kteří si kartu poupraví ale hlavní části karty nemění, stejně jako jí ani nenavrhují !.

16.06.2011 07:13
příspěvků:5 728

costa rica:jen bych te opravil....

vyrobce graf. karty osadi napr. nvidia gtx560, k tomu dostane navrh plosneho spoje a co tam ma dat. vyrobce muze pouzit ostatni dili podle sveho gusta, takze az tak omezene moznosti nemaji. napr. je v mode davat kvalitnejsi kondenzatory, presnejsi odpory,... ono to ma docela pekny vliv na spotrebu a hrejivost ostatnich dilu. vesmes napr amd pouzije pouze ten zaklad, ale napr asus. si tu kartu upravi a hodi tam treba i kvalitnejsi dily

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace