Úvod > Fórum > Hardware > Notebooky > Problém s napájením notebooku

Problém s napájením notebooku

30.01.2011 13:07
příspěvků:3

Dobrý den, rád bych se zeptal, jestli mi někdo může poradit s napájením notebooku. Stává se mi, že když notebook běží a nic se s ním nedělá, jen tak se mi přestane dobíjet ze sítě. Manipulace s koncovkou, různé pootáčení nikdy nepomohlo, musím buď vyndat a znovu dát do notebooku baterku, nebo, když nepomůže toto, tak rozpojit adaptér u trafa, ale někdy ani toto nepomůže. Zajímalo by mě, jestli je to spíš adaptérem, nebo něčím v notebooku. Dík za odpověď.

Adam

30.01.2011 13:12
příspěvků:1 920

Není to tím, že když je baterie dobitá, přestane se nabíjet a zdroj jde přímo do notebooku ? (tak je to u všech)

Nebo doporučuju, jelikož největší vliv snižování výdrže baterky je, když máš notebook na zdroji, a v tu chvíly baterku nepotřebuješ, tak ji vytáhni, bez restartování PC, nech zastrčený zdroj v NTB, vytáhni baterku a jeď bez ní. Zkus to, takhle by jsme zjistili, jestli přestává dobíjet zdroj, nebo jen je to opravdu to, co jsem napsal v první větě.

30.01.2011 13:32
příspěvků:3

No, ono se to právě stává, i ve chvílích, když není baterka plně nabitá.

30.01.2011 13:40
příspěvků:1 920

Zkus vyndat baterku a nechat jet notes na zdroji. Jestli se vypne, je problém ve zdroji. Jestli ne, je vadná baterka. Každopádně radši ten zdroj, který se dá univerzál koupit za 400Kč než baterka, která se nová pořídí za 1500Kč a více.

30.01.2011 18:04
příspěvků:3

Baterku jsem teda vyndal a zatím to v pohodě běží, obvykle to za takovou dobu minimálně jednou to napájení spadne. Jestli teda se můžu zeptat, když by to bylo baterkou, jak spolu souvisí, že na baterii notebook jede normálně, vydrží třeba 45 minut bez napájení ze sítě, ale když je teda v notebooku společně se síťovým napájením a není zcela nabitá, tak to napájení občas spadne. Jinak díky Ti moc za odpovědi.

30.01.2011 18:15
příspěvků:1 920

Nevím zda-li to můžu považovat za souvislost, ale to jestli NTB čerpá z baterie a nebo se baterie dobíjí je rozdíl.

To že nemáš zapojený zdroj, a baterka má tedy výdrž těch 45 minut, a ntb jede, a pak na následky vybití se vypne. Ale tady bude problém v dobíjení baterie, kdy baterka nepřijímá energii, nedobíjí se. Když budeš doma, nech baterku venku. Navíc ušetříš i její kapacitu.

06.02.2011 18:53
příspěvků:2

Vyndavat baterii z notebooku když se nepoužívá je hloupost.

Baterie v notebooku slouží i k tomu, pokud je potřeba napěťová špička, kterou externí napájecí zdroj neutáhne, baterie napájení ntb "podrží". Zejména se to projevuej u lehčích cestovních adaptérů, kde je kladen důraz na váhu a ne výkon.

Kapacitu baterie nijak neušetříš, pokud ji budeš vyndavat ven. moderní LiOn nebo LiPol články mají omezenou životnost, a to časovou, po prvním nabití baterie začne chemická reakce, takže jakákoli Lixx baterie po 2-3 letech ztratí vetšinu své kapacity.

Stejně tak, pokud je baterie v pořádku a nemáš zapnutu funkci USB Sleep&Charge (USB porty jsou napájeny i po vypnutí ntb - vhodné pro nabíjení mobilů a navigací přes noc) neměla by se baterie vybít ani při odpojení od zdroje přes noc.

Pokud se baterie vybije a ty notebook opět zapojíš do sítě, začne se baterie nabíjet - těmito krátkými cykly se nejvíce ztrácí kapacite baterie. Např. Lenovo NTB mají možnost nastavit nabíjení až když se baterie vybije pod např 90%, a zárověň lze nastavit, aby se baterie nedobíleja do 100%, teoreticky se tím také trochu baterie šetří.

Zjednodušeně řečeno Lixx nemají rády hluboké vybíjení a přebíjení!!!

Napřed ti zahlásí sytém, že je baterie vybita a máš ukončit práci. Pokud toto hlášení budeš ignorovat a vypneš nastavení automatického vypnutí ntb při vybití baterie, mělo by to být chráněnou ještě elektronikou v baterii, která prostě baterii odpojí - ntb se bez varování vypne - potom už bych ho nezapínal.

Pokud se totiž Lixx článek vybije pod 3V, je nenávratně zničen - ano nabít ještě lze ale s rizikem roztržení, požáru apod.

Stejně tak by nemělo napětí na článku stoupnout výš než 4,15 - 4,2V (podle typu) - tohle ale už neovlivníš, to je věc elektroniky v baterii, která je nastavena již z výroby.

Na druhou stranu, pokud je baterie starší a ukazuje velmi malou kapacitu, někdy pomůže nekolikrát ji úplně vybít - elektronika se zresetuje a opraví si informaci o kapacitě.

Co se týče zdrojů, na nějaký univerzální bych se také vykašlal, nemusí tam být správný konektor, a pak se může konektor v ntb vyhřát

Zdroj bych koupil originál nebo alespoň nějakou osvědčenou firmu , třeba forton nebo belkin.

Ve tvém případě může být špatný nabíjecí obvod v notebooku. Určitě bych ještě zkusil tvoji baterii v jiném notebooku, jestli se chová stejně.

PC Servis pro Prahu a okolí - http://www.spokojeny-pocitac.cz
06.02.2011 18:56
příspěvků:1 920

Univerzální zdroje se kupují proto, aby měli správný konektor, jinak ti může notebook odpálit. Já ho používám skoro rok a nemám problém.

09.02.2011 16:01
příspěvků:2

Samozřejmě jsem neměl na mysli jiný typ konektoru, který nepasuje

Ale již jsem se setkal s tím, že 150W zdroj k notebooku měl konektor obyčejnou dutinku - pasoval bez problémů, ale orignal konektor má např. uvnitř ještě dvě pružinky - tzn, je schopen přenést větší proudy.

Ten zdroj stál 1500,- ale protože orignál stál 2300, takže zákazník ušetřil 800, ale za půl roku měl vyhřátý konektor a pokroucený plast okolo konektoru. Navíc ten zdroj docela neslušně pískal. Mimochodem, byla to zančka Trust, což nejsou až tak úplně špatný věci (USB huby, batohy, sluchátka,apod.)

Ještě měly docela dobré neorigo zdroje avacom.cz, tam lze koupit i neorigo baterie, články používají SANYO i Panasonic.

Každopádně tohle je zrovna věc, kde bych, když už ne originál, tak alespoň lepší neoriginál - ale každej ať si to rozmyslí jak chce, nikomu to nevnucuje

Další možnost je koupit použitý, originá zdroj, na různých aukčních serverrech se dají sehnat za slušné peníze...

PC Servis pro Prahu a okolí - http://www.spokojeny-pocitac.cz
10.02.2011 14:09
příspěvků:1 920

Jak říkám. Já mám zdroj rok, a nemám problém, je chladný a v pořádku. A je to HAMA, která se v PC světě nejeví jako kvalitní. Plast kolem dírky na zdroj je úplně v pořádku a nehřeje.

Každej ať si to rozmyslí jak chce? To asi těžko, proto sem většinou lidí chodí, aby jím druzí poradili, co je lepší.

© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace