Úvod > Fórum > Hardware > Notebooky > Pomoc s výběrem notebooku

Pomoc s výběrem notebooku

22.11.2011 16:43
příspěvků:1

Zdravím všechny!

Začínám novou práci a musím si z praktických důvodů pořídit kvalitní notebook, na kterém budu dělat ponejvíc následující činnosti:

1) intenzivní celodenní práce na internetu 100Mb/s

2) práce s grafickými editory

3) práce s textovými a tabulkovými editory (případně i prezentace apod)

4) klasicky sledování filmů, poslouchání hudby...

5) hry moc nehraju, ale když to na mě jednou za čas přijde, tak chci spusit i ty náročné

Další můj požadavek je, že na něm v žádném případě NESMÍ BÝT Windows. Tím pádem ale stojím před rozhodnutím, zda si v nějakém obchodě koupit notebook s woknama a nainstalovat do něj Ubuntu (nebo jinou linuxovou distribuci) a nebo koupit MacBook. Konkrétně jsem přemýšlel na 15palcovým: 2,2GHz (uprostřed) http://store.apple.com/cz/browse/home/shop_mac/family/macbook_pro

Koukal jsem na různé distributory Applu v Německu a dal by se přes ně sehnat o něco levněji, cca za 38 000,-Kč. Vím, že je to šílená pálka a že za jinou značku ve stejné cenové kategorii bych měl třikrát nadupanější stroj, ale na druhou stranu takhle budu mít k notebooku i spolehlivej, kvalitní a bezpečnej operační systém.

Ubuntu používám už přes rok a nemůžu si ho vynachválit. Má však jeden problém a tím jsem já jako uživatel. Dost často se mi stává, že se dostanu před problém, kterej by ve woknech zabral 3 kliknutí, ale v Linuxech musim nejdřív dlouze pátrat, sbírat zkušenosti a teprve potom ho vyřeším. To si ale v mé nové práci nebudu moct dovolit, nebudu mít čas řešit problémy např. s instalací programů, s příkazy do konzole, s nastavením systému a podobně. Vše bude muset být rychlé a co nejvíc intuitivní, což s mými stávajícími znalostmi Linuxu bohužel není možné.

To jsou tedy důvody, proč se přikláním spíš k MacBooku. Chtěl jsem vás poprosit, abyste mi řekli svůj názor s ohledem na všechny zmíněné okolnosti. Zatim jsem se setkal jen s těmi, co výrobky Applu z principu nenávidí, a s těmi, kteří je zase bezdůvodně milují. Já bych ale potřeboval konkrétní, nestranné a technické argumenty pro nebo proti. MacBooky jsou možná trochu nafouklá a předražená bublina, já osobně je ale považuju za spolehlivé a vysoce kvalitní stroje, které navíc i dobře vypadaj.

Co si o tom myslíte vy?
Díky moc
vinc

© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace