Úvod > Fórum > Hardware > Taktování > O taktování obecně

O taktování obecně

27.08.2011 19:43
příspěvků:1 920

Předem budu rád, když lidé budou kategorii o taktování doplňovat a podílet se se svými zkušenostmi, návody a občas hodí nějaké rady, tipy a triky na fórum.

Taktování je velice široký pojem. Někdo netaktuje a používá ,,defaultní" síly z továrny nebo si naopak rád přilepší nějakým tím tikem navíc. Jedno si ovšem pamatujte - taktujete na vlastní nebezpečí, záruka na taktování bohužel neexistuje.

Procesory

Taktování procesorů je nejčastější. Dá se u nich zvýšit frekvence i o několik Gigahertz (GHz). Tomu tak je například u procesorů intel, kdy se vysoké frekvence 5GHz dá dosáhnout jen s tekutým dusíkem, proto není pro klasické uživatele pc co rádi taktují možné. Procesory AMD jsou na tom hůře, ale dá se z nich také něco vymačkat. Já nataktoval Athlon x2 na pěkných 4,1GHz z původních 3,1GHz stabilně. Průběh taktování začíná v BIOSu (taktování přes OS a různé programy nejsou moc vhodné), pokračuje testem stability a kontrolou teplot v zátěži. Se zvyšujícím růstem frekvence je důležité kontrolovat a přízpůsobovat tomu i napětí! Špatné zvýšení napětí může mít za následek poškození procesoru! Po taktování udělejte s cpu několikahodinový test stability utilitou od výrobce. Intel i AMD je mají.

RAM paměti

Taktování RAM pamětí není tak časté, já osobně jsem ram taktoval jen kvůli zvýšení výkonu integrované grafické karty AMD Radeon HD4250. Hledal jsem testy na internetu, a na fps ve hrách to mělo vliv maximálně 1,5FPS což je nic a podle mě se taktovat ram moc nevyplatí, pokud nepoužíváte ke hraní integrovanou grafiku, jak já. Ta si paměť i takty bere z RAM tak tam je to vcelku důležitá věc. Jen zase pozor na napětí, ram jsou na to obzvlášť citlivé. RAM paměť po taktování doporučuji 2 hodiny testovat v programu http://www.slunecnice.cz/sw/memtest . 0% errorů znamená úspešnou práci.

Taktování grafických karet

S tím jsem se nesetkal přímo, ale osobně jsem zvedl jen frekvenci své integrované GPU, tam moc nenataktuju. K taktování grafik si pomáhejte utilitou od výrobce, k většině grafik je dostanete na CD s ovladači. Doporučuji si o tom přečíst podrobné návody. Hlavně si dávejte pozor na teploty, protože to je opravdový problém grafických karet, většina z nich nemá tak dobré chlazení. Například Twin Frozr od MSI, dobré chlazení provádí i gigabyte.

Dobře chlazená grafická karta od Gigabyte

http://www.alfacomp.cz/ezbozi/2/51568/34829as.jpg

30.08.2011 16:00
ověřen
příspěvků:2 028

Programy na taktování grafických karet

Grafickou kartu můžete taktovat za běhu Windowsu pomocí těchto programů:

MSI afterburner
http://event.msi.com/vga/afterburner/
nVidia a ATI/AMD
SAPPHIRE TriXX

http://www.sapphireselectclub.com/ssc/TriXX/TriXX.aspx

ATI/AMD

Taktujte velmi opatrně a kontrolujte teploty !

vzdálená plocha Team Viewer (pro pomoc na dálku) http://www.teamviewer.com/cs/index.aspx Připojte se k PCforum.cz na facebooku http://www.facebook.com/pages/PCforumcz/123041544477075 ........
16.11.2013 15:03
ověřen
příspěvků:270

Zdravím vůbec nechápu co to to taktování je mohl by mi to někdo pořádně vysvětlit nebo tak.. ? Nění to ale důležitá věc že ne? :-D jsem totální lama na tohle všechno co se týče okolo PC takže mohl by mi to někdo vysvětlit ? :-)

Nic :D
19.12.2013 15:42
ověřen
příspěvků:284

Taktování se provádí, pokud chceš zvýšit výkon komponentů, jako např. grafická karta, procesor (tím pádem by se měl zvýšit výkon PC celkově.) Taktováním, např. u procesoru, se zvyšuje jeho pracovní frekvence, čímž je schopen vykonávat více informací a urychluje tak chod celého PC. - Tedy nic důležitého, pokud nechceš zvýšit výkon svého PC.

Specialista prodeje a servisu v nejmenované společnosti se zaměřením na mobilní zařízení. Osobní konzultace mohou být řešeny rovněž skrze uvedenou e-mailovou adresu na mém profilu.
20.12.2013 18:41
ověřen
příspěvků:270

Aha Děkuju :-)

Nic :D
© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace