Upoutávka
Úvod > Fórum > Software > Windows všeobecně > Nejde nainstalovat Win XP - prosím pomoc

Nejde nainstalovat Win XP - prosím pomoc

21.04.2008 05:45

(neregistrovaný)

Zdravím. Mám problém. Koupil jsem si notebook Toshiba s OEM Windows Vista. Tyto Win se mi nejak moc nezamlouvaji tak jsem se chtel vratit k Win XP. Ouha - na zacatku po nacteni CD na me prateslky zamrkala modra obrazovka s tim ze nebyl nalezen zadny hard disk :-O Lekl jsem se ze odesel - tak jsem zkusil nainstalovat Visty - vse OK. Tak znova XP - a zase informace ze nebyl nalezen HDD. Zkusil jsem instalovat SuSe - bez problému. Opět XP - zase hláška o HDD.. Nevi nekdo cim to je a co s tim...? Dekuju

22.04.2008 17:41
příspěvků:6

Tj mi záhadou... Pokud tam dáváš jiný os a jde to, tak to diskem zjevně nebude... Jediný, co mě napadá, je poškozená tabulka, což někdy způsobí, že disk se nehlásí... Pak je mi ale divný, že se hlásí v jinym OS!! Btw zkoušel jsi jiný xpčka? Nebo jiný cd xpeček?

29.04.2008 20:30

(neregistrovaný)

jelikoz pc neni nikdy dokonaly,tak zkus nastavit v biosu, melo by to jit, jestli chces instalovat z cd xp,tak dej boot z cd a potom prepni na hdd

03.05.2008 23:45
příspěvků:2

ono ide o to,ci ti to pise ze nejde nainstalovat ze nevie najst hard-disk,alebo to nemozes nabootovat a potom zAse spustit.V bios-e to radsej nenastavuj ak nevies ako na to.Este by si si pokaslal komp.ONo niekedy ak mas iny hard-disk tak si vlastne ono ta instalacia mysli ze xp nie-je nainstalovane.Skus si v programe partition manager vytvorit particiu ja neviem 30gb alebo kolko kces.Daj tam ze disk NFTS,a daj to tam.A najpr si ale zozen crack na ten program lebo bez cracku ti to nepojde.AK nieco tak napis PM

05.05.2008 08:58

(neregistrovaný)

OMG. Windows XP pocházejí z doby kdy neexistoval SATA řadič. Protože jsou dnes disky v noteboocích SATA tak XP ten disk nenajdou.

Ze začátku nástupu SATA disků se to řešilo tak, že se k základním deskám pro PC dávala disketa s ovladači SATa které bylo možné na začátku instalace XPček přidat....instalátor se ptá, zda chcete zavést jiný ovladače. U notebooků většinou bejval tento image diskety ke stažení na stránkách výrobce.

Pak doba pokročila a s ním se vše vyřešilo úpravou BIOSu. Kde přibyl přepínač Native SATA mod. Ten má volby buď Native nebo Enhanced/emulate atp.

Pokud ho máte na native, disk se tváří jako SATa a XP ho nepoznají. Pokud ho před instalací změníte na emulaci IDE, pak systém normálně nainstalujete a po instalaci soi to už můžete změnit na NATIVe (rychlejší práce)

Problém u notebooků je ten, že levné NTB cca do 25 tisíc korun většinou tuto volbu v biosu nemají (někdy ano). Jediný možný způsob je nahrát si SATA ovladače na disketu a přes externí floppy je během instalace načíst.

Další problém u notebooků s předinstalovaným systémem ovšem je ten, že výrobce většinou nedává žádnou podporu jinému systému, než s jakým byl NTB zakoupen, takže i pokud se vám podaří systém přeinstalovat na XP, může se stát, že nebudou všechny ovladače a výrobce vás pošle ...... do patřičných mezí....a má na to právo, neboť ho chrání drobný text v dokumentaci k vašemu výrobku, že je podporována jen Vista.

Tak toto jsou fakta.

© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace