Úvod > Fórum > Hardware > Hlučné chlazení Mini ITX

Hlučné chlazení Mini ITX

24.03.2021 17:55
příspěvků:2

Zdravím,

Rád bych se s Vámi poradil o možnosti ztišení mého počítače.

Jedná se o to, že můj PC (zn. Barbone) má poměrně atypickou skříň (myslím, že je to Mini ITX), ve které je hodně málo prostoru. Chlazení je řešené jedním větrákem přímo na chladiči CPU a jedním větrákem na pravé bočnici (v BIOSu označený jako „systémový“). Zatímco větrák CPU je 4-pinový (PWM), tak ten systémový je jenom 3-pin (bez regulace otáček) a navíc zúžená verze (80x80x15) – a právě ten je poměrně dost hlučný, vzhledem k tomu, že běží trvale na 2400 otáček za minutu (bez ohledu na teplotu). Základní deska je MSI Z84I a ta disponuje 4-pinovým konektorem jak na větráček CPU, tak i na ten systémový.

Momentálně instalovaný je Cooler Master A8015-20CB-3BN-F1:

https://www.coolermaster.com/catalog/coolers/case-fan/standard-fan-80mm/

Problém je v tom, že kdybych si chtěl pořídit větráček nový, nedaří se mi v našich (českých) končinách vůbec sehnat nějaký, který by měl hloubku jen 15mm a zároveň možnost regulace otáček. Proto se chci zeptat, jestli nevíte kde něco takového sehnat, případně jestli mi nedoporučíte nějaké náhradní řešení (četl jsem o možnosti elektronické regulace 3-pinu, ale nevím, jestli se dá něco takového koupit a zda je to spolehlivé). Podotýkám, že ve skříni je opravdu málo místa – zkoušel jsem dovnitř napasovat klasický 80x80x25mm ventilátor a bez úspěchu (překáží při zavření case).

Předem díky za Váš čas.

24.03.2021 20:09
příspěvků:2

Oprava překlepu - základní deska je ve skutečnosti MSI Z87I

24.03.2021 21:40
příspěvků:5 728

3pin se dá regulovat pomocí napětí - jeden pin je pro čtění otáček a snížením napětí se také sníží otáčky ventilátoru, ale musí to podporovat deska.

regulátory otáček se dají sehnat a není to nic drahého https://www.mader.cz/primecooler-pcafsc1

koupil bych například k tomu https://www.mader.cz/primecooler-pc8015l12s-supersilent (na tu velikost nemá špatný průchod vzduchu)

Ono už je to celkem vzácný typ i s 3pinem, 4pin pochybuji, že je k sehnání. Jinak dost možná ti to bude stačit i bez regulátoru, za ty léta se ten ventilátor opotřeboval, obvzlášť když jede na takové otáčky.

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace