Úvod > Fórum > Hardware > Vliv procesoru

Vliv procesoru

02.01.2017 00:01
příspěvků:73

Dost sem premejslela a porad to moc nechapu. Jakou roli hraje procesor a grafika u her ? Kdyz vsechnu praci dela jen grafika, nestaci jen vykona grafika aby bylo hodne fps ? Proc se s vykonou grafikou mosi kupovat i vykony procesor ? Jeste kdyz byly pocitace slabe a byly jen 2d hry jako treba DOOM a tak dale tak byly dulezite pouze procesory ze. Ale kdyz se ted delaji 3d hry a grafiky to umi vsechno vyobrazit sami a jeste k tomu maji vlastni procesory, k cemu je teda dobry ten procesor ? Co on tam dela ? Jaka je jeho uloha v narocnych hrach ?

02.01.2017 20:52
ověřen
příspěvků:2 090

Zkusím přirovnání:

Představ si Trabanta nebo nějaké podobné "jakoauto" ze současnosti a namontuj na něj kola z Formule 1. Myslíš, že ti ten Trabant pak pojede stejně, jako ta formule???

Upřesním: Trabant jako PC, jeho motor jako nevýkonné CPU a ty pneu jako supervýkonná grafika.

Jsme na českém fóru, tak laskavě pište česky, a to i s interpunkcí. Toleruji i dobrou slovenčinu, na dotazy, kterým kvůli absenci češtiny nerozumím, neodpovídám.
03.01.2017 02:23
příspěvků:73

To je zajimave rozumim tomu. Ja se ale spise ptala jakou praci ten procesor obstarava prave v tech hrach. Jaka je jeho uloha. Kdyz grafika vyobrazuje vlastne vsechny detaily, uklada si je do vlastni pameti a pak je nakonec rozpohybuje. Nebo to co rozpohybovava tu hru je ten procesor a grafika to jen zobrazuje ?

03.01.2017 07:49
ověřen
příspěvků:2 090

Nejsem odborník na PC, ale pokusím se o trochu laické vysvětlení, které ale velice koresponduje s tím Trabantem.

CPU a další základní HW, především MB (základní deska) mají za úkol "rozpohybovat" PC na takovou úroveň, aby bylo možno využít výkonových parametrů grafické karty. GK totiž není schopna samostatně pracovat, její procesor neumí pracovat, když se ke GK připojí jen napájecí napětí, ale potřebuje HW, který je schopen všechny "podpůrné" komponenty "rozhýbat" na požadovanou úroveň. A úroveň této podpory řídí právě CPU, které pro to musí mít dostatečné parametry.

Z toho, co jsem uvedl je snad zároveň zřejmé, že nelze pro výkonný CPU a výkonnou GK použít low-endovou MB, protože ani vysoce výkoný CPU ji není schopný dostat do stavu, který zajistí plné využití parametrů GK.

Takže nakonec je možné konstatovat, že "grafika" (GK) sice "vyobrazuje vlastne vsechny detaily, uklada si je do vlastni pameti a pak je nakonec rozpohybuje", ale bez dostatečně výkonného podpůrného a řídícího HW ta "grafika" nezvládne vůbec nic (viz ten Trabant).

Jsme na českém fóru, tak laskavě pište česky, a to i s interpunkcí. Toleruji i dobrou slovenčinu, na dotazy, kterým kvůli absenci češtiny nerozumím, neodpovídám.
03.01.2017 08:25
ověřen
příspěvků:4 972
Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace