Úvod > Fórum > Hardware > Taktování > Samovolné podtaktování CPU

[VYŘEŠENO] Samovolné podtaktování CPU

Dotaz vyřešen reakcí: 28.07.2015 18:53

Toto téma je zamknuto, nelze do něj přidávat reakce.

Témata diskuze jsou zamykána automaticky po dnech bez reakce.

28.07.2015 12:26
příspěvků:32

AMD X6 1045T Thuban, Gigabyte 990XA-UD3, AMIbios

teploty jader: 36 - 38°C s kolísajícím zatížením

napájení přednastaveno v BIOSu

CPU s nominální frekvencí 3,2 GHz pracuje v normálním režimu na f=2,7 GHz, atomat taktuje na 3,2 jen v režimu Turbo. Marně jsem se snažil z něj vyloudit vyšší frekvenci - BIOS je nepřístupný, vlastně spíš je informativní.

Předevčírem jsem zjistil, že z pro mne neznámých důvodů z pro mne neznámé příčiny samovolně snižuje frekvenci na 2,288 GHz.

Princeznu a půl království za radu, jak se dostat do toho BIOSu a jak ho přimět, aby respektoval mé rozhodnutí , minimálně jak zamezit samovolnému podtaktování CPU.

Jarda

28.07.2015 15:59
ověřen
příspěvků:1 873

Skromný dotaz než si někdo zaslouží půl princezny a celé království :-), předchozí téma máme vyřešeno ?

Pokud ignoruješ diakritiku - spisovnou češtinu, může někdo ignorovat tvůj příspěvek.
28.07.2015 16:02
onlineověřen
příspěvků:4 057

Musí to jít změnit v Biosu, jak FSB, tak i násobič.

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
28.07.2015 17:13
příspěvků:32

a ještě HT... no jo.... jistě, ale jak? na to se ptám... předtím jsem měl desku MSI a neměl jsem s tím problém. Tohle je zcela jiné... to už mne ujišťovali asi tři rádcové, že ten BIOS od výrobce zamčený není, ale žádný mi neporadil, jak se do něj dostat, přesně tam, kde se ty hodnoty dají měnit a ne jen číst. Jaké hodnoty nastavit - nemám problém, ale jak, kde?

Já jsem ve stavu, jako kdybys byl strojař a v 65 letech by ses začal učit organickou chemii (kdybys byl - náhodou - chemik, tak si to představ opačně... a pokud umíš náhodou oboje, tak jsi dobrej a můžeš si ze mne dělat prdel přesto, že je mi 78 let ).

Tak se odkopej a poraď něco místo prostého konstatování, že to musí jít...

Jarda

28.07.2015 17:21
příspěvků:32
svata | 28.07.2015 15:59

Skromný dotaz než si někdo zaslouží půl princezny a celé království :-), předchozí téma máme vyřešeno ?

Postav vejce na špičku, musí to jít... konstatováním, že to jít musí se ještě nic nevyřešilo... a moc bych o to stál!

Už jsem tu měl jednou dotaz, jak tento CPU taktovat. Nevyřešilo se... teď je to o to horší, že se samovolně podtaktovává...

Tuším, že to jít musí... ALE JAK?...

Zdravím, Svaťo...
Jarda

28.07.2015 17:26
onlineověřen
příspěvků:4 057

Jardo, mně je o malinko víc než 60. Trvám na tom, že to v Biosu nastavit lze, nicméně jak, to nevím. Musel bych prostudovat manuál k desce, to jsi jistě udělal?

Krom toho to asi umíš nastavit, když píšeš že se to samovolně podtaktuje. Nebo jsem něco nepochopil?

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
28.07.2015 17:40
ověřen
příspěvků:1 873
oldjerry | 28.07.2015 17:21

Postav vejce na špičku, musí to jít... konstatováním, že to jít musí se ještě nic nevyřešilo... a moc bych o to stál!

Už jsem tu měl jednou dotaz, jak tento CPU taktovat. Nevyřešilo se... teď je to o to horší, že se samovolně podtaktovává...

Tuším, že to jít musí... ALE JAK?...
Zdravím, Svaťo...
Jarda

Ahoj Jardo,

chápu, leč to musí jsem nenapsal já, ale jde to.

-------------------

A to předchozí zmíněné téma se týkalo ram viz

http://www.pcforum.cz/forum/tema/sw-podpora-ram-pomoc-9130/

Pokud ignoruješ diakritiku - spisovnou češtinu, může někdo ignorovat tvůj příspěvek.
28.07.2015 18:03
příspěvků:32
bluespirit | 28.07.2015 17:26

Jardo, mně je o malinko víc než 60. Trvám na tom, že to v Biosu nastavit lze, nicméně jak, to nevím. Musel bych prostudovat manuál k desce, to jsi jistě udělal?

Krom toho to asi umíš nastavit, když píšeš že se to samovolně podtaktuje. Nebo jsem něco nepochopil?

Milý Modroduchu, ahoj...Jo, ale není to dramatické:

je mi 78 let, taky nikoli 60... tudíž jsem z generace do níž cpána byla ruština a já nebyl dost dobrý věštec, abych v té zasr. situci věřil, že mi anglina k něčemu bude. Pak už jsem se stačil naučit jen pár základních hesel ze světa PC. Tudíž čtení nějakého manuálu při kvalitě překladů z translátoru je spíš úsměvné, než aby se dalo chápat vážně. Stejně i se znalostí english: i v manuálu se předpokládají některé znalosti, které nemám. Nebudu se tedy honosit, že něco umím. Když ještě dokážu si doběhnout pro pivo, nebudu to vydávat za maraton.

Počítám BOINC - to asi znáš... píšu povídky a nějaké verše, ale Gigabyte BIOS je pro mne sánskrt... (:-D

Asi takhle:
Musím se tomu vždycky znovu smát
jak v životě jsem uměl lidi srát:
Technikům jsem byl trhlý bohém - snad
a bohémům? Potrhlý technokrat...

Kašlem na to... až mne to naštve, tak holt světová věda přijde o slušný výpočetní potenciál a já se budu věnovat svým ptákovinám...

Dík, žes to vzal takhle. Ahoj...
Jarda

28.07.2015 18:15
příspěvků:32
svata | 28.07.2015 17:40

Ahoj Jardo,

chápu, leč to musí jsem nenapsal já, ale jde to.

-------------------

A to předchozí zmíněné téma se týkalo ram viz

http://www.pcforum.cz/forum/tema/sw-podpora-ram-pomoc-9130/

Vyřešeno...

Dík, zavedl jsem ho, systém mi potvrdil jeho existenci v PC, ale nevyužívá ho. Mezitím jsem objevil, že chyba byla v modulu programu, pro který jsem ho chtěl použít. Bez toho bych na to ovšem nepřišel, takže i tak to bylo OK.

28.07.2015 18:22
ověřen
příspěvků:1 873

OK,

co se týče toho podtaktování, tak zkus najít v BIOSU tohle CoolNQuite (Cool&Quite) a vypni to (disable).

Ale já osobně bych to raději nedělal, pokud se to podtaktovává tak to bývá z bezpečnostních důvodů, tak aby ti to nevzplálo. :-(

Pokud ignoruješ diakritiku - spisovnou češtinu, může někdo ignorovat tvůj příspěvek.
28.07.2015 18:49
příspěvků:32

Na teploty jsem pes... jádra mají od 36 do 40°C podle zatížení, teď konkrétně jsem hrábl do Everestu a je tam na všech šesti 37°C... Grafiky mají 75 a 69°C. sppotřeba PC je max tabulková asi 680W, zdroj mám Platinum 920W...

Co by ještě mohlo vzplát?
CoolandQuite zkusím... Ď

28.07.2015 18:50
ověřen
příspěvků:1 873

Díval jsem se ty teploty jsou OK, tak to hlídej. :-)

Pokud ignoruješ diakritiku - spisovnou češtinu, může někdo ignorovat tvůj příspěvek.
28.07.2015 18:53
příspěvků:32

jj - však píšu, že na teploty jsem pes

28.07.2015 19:04
onlineověřen
příspěvků:4 057
oldjerry | 28.07.2015 18:03

Milý Modroduchu, ahoj...
Jo, ale není to dramatické:

je mi 78 let, taky nikoli 60... tudíž jsem z generace do níž cpána byla ruština a já nebyl dost dobrý věštec, abych v té zasr. situci věřil, že mi anglina k něčemu bude. Pak už jsem se stačil naučit jen pár základních hesel ze světa PC. Tudíž čtení nějakého manuálu při kvalitě překladů z translátoru je spíš úsměvné, než aby se dalo chápat vážně. Stejně i se znalostí english: i v manuálu se předpokládají některé znalosti, které nemám. Nebudu se tedy honosit, že něco umím. Když ještě dokážu si doběhnout pro pivo, nebudu to vydávat za maraton.

Počítám BOINC - to asi znáš... píšu povídky a nějaké verše, ale Gigabyte BIOS je pro mne sánskrt... (:-D

Asi takhle:
Musím se tomu vždycky znovu smát
jak v životě jsem uměl lidi srát:
Technikům jsem byl trhlý bohém - snad
a bohémům? Potrhlý technokrat...

Kašlem na to... až mne to naštve, tak holt světová věda přijde o slušný výpočetní potenciál a já se budu věnovat svým ptákovinám...

Dík, žes to vzal takhle. Ahoj...
Jarda

Boinc jsem měl dávno, ale zrušil jako nepotřebný.

Stále ještě nevím dle čeho soudíš, že se to podtaktuje, když to neumíš nastavit? Co ten manuál k desce?

Mimochodem spotřeba 680W je fakt velká!

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
28.07.2015 19:45
ověřen
příspěvků:1 873

Ok, pokud je to vyřešeno uzavřu to.

Jinak ta fce v dané desce je v bios na auto.

Pokud ignoruješ diakritiku - spisovnou češtinu, může někdo ignorovat tvůj příspěvek.
28.07.2015 19:45
příspěvků:32
bluespirit | 28.07.2015 19:04

Boinc jsem měl dávno, ale zrušil jako nepotřebný.

Stále ještě nevím dle čeho soudíš, že se to podtaktuje, když to neumíš nastavit? Co ten manuál k desce?

Mimochodem spotřeba 680W je fakt velká!

BOINC - 3,5 milionu lidí na světě si to nemyslí. Jsem z těch 3,5 milionu na 501. místě...

Podtaktování jsem vyřešil se Svaťou.

O manuálu k desce jsem ti napsal. Nic se nezměnilo.

Spotřeba je velká. Dvě grafiky GTX660Ti 3GB/OC 15%, procesor AMD Phenom x6 1045T, monitor 26", 2xHDD, celkem 14 různých chladičů, 8GB rychlých pamětí, vlastní spotřeba - spočítej a máš to...

Zdar, Jarda

moderace: OK :) princeznu si nech, beru to království :)
Toto téma je zamknuto, nelze do něj přidávat reakce.

Témata diskuze jsou zamykána automaticky po dnech bez reakce.

© 2007-2017 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace