RAID1

21.08.2014 16:08
příspěvků:9

Ahoj,

chci si hodit 2 disky do jedničkového raidu. Čistě pro fotky, kterých jsou mraky a stejně je mám z důvody bezpečí na dvou diskách. Takhle bych se o to nemusel starat. Moje otázky:

1) Potřebuji k tomu mít speciální základní desku?

2) Pokud ano, umí to alespon jedna zmých dvou?: "GIGABYTE PA65-UD3-B3" "MSI H61M-P20 (G3)"

3) Musí být disky uplně na chlup stejné? Pokud ne, musí mít stejnou velikost? (uvědomuji si, že teoreticky by se brala kapacita toho menšího)

4) Je vůbec reálné abych to zprovoznil v domácích podmínkách? Pokud ano, je to otázka nastavení v BIOSu nebo v OS - používám Win.

5) V případě, že musí být HDD nějakým způsobem speciální, podle jakého parametru poznám, že "to umí"?

Předem děkuji za jakékoli odpovědi, klidně i odkazy na nějaké stručnější návody - předpokládám, že už to někde bylo rozebíráno na laické úrovní.

David

21.08.2014 21:22
příspěvků:5 728

Jednodusse receno, mas sw raid, neni k tomu potreba podpory desky. U raidu je naopak zadouci, aby disky meli jineho vyrobce, tak jedine vyloucis mozne sw ci hw chyby disku. Velikost bude podle nejmensiho z nich. Osobne nejlepsi metodu zaloh povazuji zalohy na externim disku + pripadne raid1 nebo i kombinace s cloudem (coz stoji penize). Bohate staci externi disk a normalni disk v pc, uz tim mas vetsi pravdepodobnost, ze neprijdes o data, raid neni zaloha - jen tim snizis pravdepodobnost, ze prijdes o data. V pripade blesku ci cehokoliv jineho ti prijde usb disk vic nez vhod :-)

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace