Upoutávka
Úvod > Fórum > Hardware > PC - desktopové počítače > Problém se spuštěním PC

Problém se spuštěním PC

10.05.2013 20:58
příspěvků:18

Ahoj všem,

poněvadž tento problém již přerostl všechny předešlé, prosím vás zkušené o radu:

Vlastním, mimo firemního notebooku (díky bohu za něj) již poměrně hodně zastaralou PC sestavu. Základovou desku tvoří ASUS E7N8X-E Deluxe, procesor starý AMD a celkovou paměť 1024MB obstarávají 2 A-DATA SDRAM. Grafická karta je tvořena kartou ATI X800, zbylé součástky jsou nové (HDD - sata, mechanika - sata, zvuková karta). Díky použití kvalitních součástek ale počítač fungoval 12 let na poměrně vysokém taktu procesoru bez vážnějších problémů (vyjma přehřívání). Nyní se k mé smůle ale situace zkomplikovala:

PC v posledních dnech dost blbnul. Konkrétně se to projevovalo tak, že při zapnutí se vše z HW spustilo, jen větráček grafické karty jel naplno a PC nic nenačítal, ani nepustil obraz do monitoru. Tak jsem jej vypnul (bohužel "na tvrdo"). Po opětovném zapnutí už najel normálně, pouze s výjimkou toho, že žádal zásah do Biosu (nastavil frekvenci na 100MHz, běžně používám 166, kdysi 200). V Biosu de facto nebylo nutno nic měnit a po uložení se restartoval a najel normálně.

Postupem dní se ale situace začala zhoršovat - spuštění bylo nutno opakovat třeba několikrát a ještě později PC "zatvrdl" také při samotném restartu po "kontrole" Biosu. Ještě včera tedy bylo spuštění velmi, velmi náročné (musel jsem jej spouštět třeba 10x, aby vůbec najel), ale bylo ještě možné. Dnes již ale ne - PC spustí větráčky, vč. Harddisku (ačkoli nenačítá, neboť nemá v Biosu co načítat), větráček grafické karty se spustí naplno a tím to hasne - monitor se nespustí, PC nic dalšího nenačítá, prostě jen naprázdno běží. Ani opakované pokusy nebyly úspěšné, proto jsem jej dnes odpoledne kompletně rozebral, vše zkontroloval, pročistil a nanesl nové chladící pasty - no, bez efektu, PC je prostě nespustitelný.

Poněvadž se tato chyba objevuje už v Biosu, je zřejmé, že se jedná o nějakou HW závadu. Otázkou na vás zkušené tak zůstává, zda se jedná o nějakou prkotinu (grafická karta to ale asi nebude, když mi kdysi jedna odešla, choval se PC jinak), nebo zda mohu tento PC považovat za definitivně mrtvý (vinou např. již vadné základovky, či procesoru)?

Předem všem děkuji za cenné rady

11.05.2013 07:33
příspěvků:5 728

Zkus restartovat cmos (viz manual, na desce byva jumper, popripade vytshnout baterku a pc z napajeni).

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
11.05.2013 09:28
příspěvků:18

Děkuji za reakci. CMOS jsem již zkoušel restartovat, dokonce jsem ze základové desky vyjmul i baterii - ale bez efektu..

11.05.2013 09:46
příspěvků:5 728

no, jestli to treba nejak spatne nedetekuje rychlost chladice - pripojils ten chladic do puvodni zdirky, kde byl ten predchozi? Neni v biosu nekde nejaka moznost ignorace rychlosti chladice? Teda toto za predpokladu, ze to dela uplne stejny zvuk, jako kdyz ti pipa bios (tudiz se tim snazi deska neco oznamit).

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
11.05.2013 14:23
příspěvků:18

No, mé rozebrání PC následovalo až poté, co PC již nešel spustit - navíc si jsem jist, že jsem chladiče zapojil správně.

Pro upřesnění:

Pípání bohužel neslyším, vzhledem k přestárlosti PC již nefunguje ani ten repráček (vesměs tento problém neřeším).

Nicméně kdyby pípání fungovalo, popsal bych běžné spuštění asi takto:

Zapnu PC -> Spustí se vše, vč. větráků, větrák grafické karty jede naplno -> PC pípne -> Rozsvítí se monitor a načítá se Bios.

Jenže nyní, když PC nelze spustit, situace vypadá takto:

Zapnu PC -> Spustí se vše, vč. větráků, větrák grafické karty jede naplno ... Nic více se neděje, k pomyslnému "pípnutí" ani nedojde, monitor se nezapne a Bios nenačítá.

... již jsem se rozhodl, že koupím rovnou nový PC, přesto by mě ale příčina tohoto problému docela zajímala..

© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace