Úvod > Fórum > Hardware > Přehřívání PC a následné vypnutí .. prosím o radu nebo v čem může být

Přehřívání PC a následné vypnutí .. prosím o radu nebo v čem může být

27.07.2014 10:48
příspěvků:1

Zdravím vás .

Mám problém s nadměrným přehřátím PC ( zdrojem je nejspíš procesor , ale chci se zeptat jestli může být problém i jinde ) při větším výkonu . Prosím o radu v čem spočívá problém nebo jak z toho ven .

Můj PC :

Motherboard Gigabyte 970A-D3 ( rev. 1.x )

CPU AMD FX-4100 4core Box ( 3.6 GHz , 12mb ) s chladičem noctua NH-L12 ( koupil jsem protože základní chladič nestačil a myslel jsem , že toto bude řešení když tento patří mezi výkonější a pomalu žádna změna , tak nevím )

GPU Gigabyte HD6850 1Gb ( 256 )

RAM 4GB DDR3-1600 MHz Kingston HyperX Blu

Zdroj Fortron HEXA 500 ( 500 W )

HDD WD Caviar 750Gb Sata/600 64Mb a WD caviar 2000GB Sata/600 64Mb

Skřín C-TECH Miditiwer Phoenix gaming ( S čelním větrákem pro odvod tepla )

Při klidovém stavu Pc má tyto teploty ( přiložené v obrázku ) Při hraní her jde teplota CPU kolem 70°C Jádra mají kolem 60°C Motherboard kolem 70°C a GPU kolem 65°C . Žádný komponent není taktovaný , ale v originálním nastavení u grafiky spíše ještě o cca 10% ubráno a nastavení větráku či chladiče GPU i CPU by mělo být automatické podle zátěži nebo podle dosažených °C i když mám pocit, že chladič na CPU někdy jede na zbytečne moc když se nic nedělá a potom když se přehřívá bedna , tak je v klidu ( jsou tam 2 vetráčky ten menší jede pořád a vetší se přidává podle potřeby ) .

Když počítač dosáhne cca těch 70 °C ( je na dotek teplá bedna a i základovka což je třeba po 15 min hraní nějaké z nových her) počítač se vypne ( asi kvůli nastavení v BIOSU při dosáhnutí určitých °C aby se nezničil PC ) a to se bojím měnit nebo se mi v tom nechce moc vrtat ..

Tak se chci zeptat jestli myslíte , že je nějaká hardwarová chyba v komponentu , že se přehnaně přehřívá , nebo že by třeba pomohlo ručně řízené ovládání větráčků dát je třeba pořád na 100 % ) nebo nějaká jiná rada ? Můj názor je , že by měl být dostatečně chlazený na to jaké má chlazení a jiní lidi s podobnými komponenty stejných značek ( neporovnávám s intelackými ) a s horším chlazením tyto problémy nemají .

Díky za čas a prosím o odpověd .

28.07.2014 21:59
příspěvků:4

Ono by těch příčin vypnutí mohlo být více, ale pokud jste vypozoroval, že po dosažení určité teploty procesoru se PC vypne, s nejvyšší pravděpodobností je problém právě v teplotách.

S nejvyšší pravděpodobností je v BIOSu nastaveno vypnutí při dosažení určitého počtu stupňů. Je na vás, zda tuto hranici posunete, nebo vyměníte chladič za lepší. Doporučoval bych výměnu chladiče, 70°C je na desktop opravdu hodně veliká teplota. Podle recenzí by měl ale chladič dostačovat. Je mi známo, že CPU od AMD topí často více než CPU od Intelu, ale to to zde nehraje roli.

Co teplovodivá pasta? Kdy byla posledně nanášena?

29.07.2014 05:36
příspěvků:5 728

Obvykle staci poradne vyfoukat a odstranit prach z chladice.

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace