Úvod > Fórum > Hardware > Notebooky > Pomoc s napájením ntb

Pomoc s napájením ntb

13.12.2016 19:53
příspěvků:8

Dobrý den.

Chtěl bych poprosit o radu. Notebook spadl ze stolu přímo na konektor napájení, který se přesekl, nejspíš došlo ke zkratu, adaptér přestal dodávat proud. Zprvu jsem si toho nevšiml. Adaptér byl dál zapojen a Windows indikoval nabíjení. Po pár hodinách došlo k úplnému vybití baterie a přišel jsem na vadný konektor.

Mám nový adaptér ale ntb se mi stále nedaří zapnout. Po připojení k síti se nesepne ani indikace napájení baterie. Měřením jsem zjistil že proud dojde až k baterii ale v omezené velikosti (3x 2,7V). Prověřoval jsem voltmetrem různé části desky a pokud spojím fázi na konektoru s jedním konkrétním čipem spustí se napájení baterie. Ntb jde i zapnout ale přibližně po pěti vteřinách s hlasitějším prasknutím dojde k vypnutí a zřejmě zkratu (baterie se opět nenabíjí). Bez baterie ntb nejde zapnout a rozeznat který obvod nebo zařízení způsobuje zkrat a vypnutí mi přijde nemožné. Nenapadne někoho snad způsob jak přijít na vadnou součást či kde by mohl být problém?

13.12.2016 20:00
ověřen
příspěvků:3 510

Především bych odpojil napájecí konektor - samici v nb a zkusil to připojit až za něj, je možné že je poškozený a občas zkratuje.

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
13.12.2016 20:10
příspěvků:8

Děkuji za reakci.

Ano toto jsem zkusil bohužel výsledek je stejný. Ke zkratu zřejmě dojde až v průběhu spouštění jednotlivých částí HW. Zkusil jsem odpojit disk ale k vypnutí došlo i když se ntb jen dokola restartoval protože nemohl nabootovat. Větrák se roztočí asi na vteřinu.

13.12.2016 20:25
ověřen
příspěvků:1 564

"Nový adaptér" - má stejné nebo lepší parametry, než ten původní?

Dále Ti nezbyde než proměřit obvody napájení v ntb, někde tam bude ne zkrat, ale spíš přerušený spoj.

"proud dojde až k baterii ale v omezené velikosti (3x 2,7V)" - to je blbost a přesně to indikuje přerušený spoj v napájecí cestě. Nezbývá než měřit, měřit a zase měřit.

Jsme na českém fóru, tak laskavě pište česky, a to i s interpunkcí. Toleruji i dobrou slovenčinu, na dotazy, kterým kvůli absenci češtiny nerozumím, neodpovídám.
13.12.2016 20:29
ověřen
příspěvků:3 510

Pokud připojíš zdroj až za tu samici a chová se to stejně, pak je vada v modulu který se stará o napájení a nabíjení.

Pokud by došlo ke zkratu, ap to cestu za tím zkratem nemohlo poškodit.

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
13.12.2016 20:30
příspěvků:8
satam | 13.12.2016 20:25

"Nový adaptér" - má stejné nebo lepší parametry, než ten původní?

Dále Ti nezbyde než proměřit obvody napájení v ntb, někde tam bude ne zkrat, ale spíš přerušený spoj.

"proud dojde až k baterii ale v omezené velikosti (3x 2,7V)" - to je blbost a přesně to indikuje přerušený spoj v napájecí cestě. Nezbývá než měřit, měřit a zase měřit.

Nový adaptér má stejné parametry.

Ano pokračuji dál v měření snadná něco přijdu.

Děkuji za pomoc.

13.12.2016 20:31
ověřen
příspěvků:1 564

pro BS: Spíš došlo k mechanickému přerušení plošného spoje napájení při pádu na konektor

Jsme na českém fóru, tak laskavě pište česky, a to i s interpunkcí. Toleruji i dobrou slovenčinu, na dotazy, kterým kvůli absenci češtiny nerozumím, neodpovídám.
13.12.2016 20:47
ověřen
příspěvků:3 510

Tazatel tomu asi rizumí a přerušený spoj najde.

Ano toto jsem zkusil bohužel výsledek je stejný. Ke zkratu zřejmě dojde až v průběhu spouštění jednotlivých částí HW. Zkusil jsem odpojit disk ale k vypnutí došlo i když se ntb jen dokola restartoval protože nemohl nabootovat. Větrák se roztočí asi na vteřinu.

¨Tohle na přerušený spoj nevypadá.

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
13.12.2016 20:55
příspěvků:8
satam | 13.12.2016 20:31

pro BS: Spíš došlo k mechanickému přerušení plošného spoje napájení při pádu na konektor

Tam chyba nebude. Kabel od konektoru k základové desce má navíc solidní rezervu a uprostřed je ukotven tak aby případné vytrhnutí nebo naopak zatlačení konektoru nepoškodilo napojení na ZD. Přímo na konektoru je vše v pořádku a napětí 20V je přenášeno až k ZD.

13.12.2016 20:57
ověřen
příspěvků:1 564

Nemluvím o kabelu/kabelech, ale o plošném spoji. A tam se přerušení hledá někdy zatraceně špatně.

Těším se na to až tu závadu najdeš. Jestli nemám pravdu, pokorně se Ti omluvím.

"napětí 20V je přenášeno až k ZD." Řekl bych JEN k ZD, ne?

Jsme na českém fóru, tak laskavě pište česky, a to i s interpunkcí. Toleruji i dobrou slovenčinu, na dotazy, kterým kvůli absenci češtiny nerozumím, neodpovídám.
13.12.2016 21:04
ověřen
příspěvků:3 510

Dovolím si souhlasit, pokud tím "vylomením" byl přerušen i tišťák, pal se to blbě hledá. Zkusil bych ten zdroj připojit co nejblíže k řídící jednotce. Pal to asi bude v desce.

Vážení tazatelé, je-li to možné pak prosím piště česky, slovensky a používejte interpunkce. Před dotazem si přečtěte manuál, případně se zeptejte Google. Pokud vám někdo poradí, tak na to reagujte a poděkování také není od věci.
13.12.2016 21:08
příspěvků:8
satam | 13.12.2016 20:57

Nemluvím o kabelu/kabelech, ale o plošném spoji. A tam se přerušení hledá někdy zatraceně špatně.

Těším se na to až tu závadu najdeš. Jestli nemám pravdu, pokorně se Ti omluvím.

"napětí 20V je přenášeno až k ZD." Řekl bych JEN k ZD, ne?

Nejsem odborník postupuji prostě jen logicky krok po kroku.

Rozumím tomu že myslíte napojení na ZD? Tedy konektor a jeho napojení na ZD? Tam jsem nic neobjevil.

Ano napětí 20V je na pinech které jsou připojeny k ZD.

Další trasa je už trošku složitější :-)

13.12.2016 21:12
ověřen
příspěvků:1 564

Já u Tebe nesedím, musíš se bohužel snažit sám. Jestli si na to netroufáš, po netu to neuděláme. Takže budeš muset do servisu nebo najít nějakého odborníka v sousedství.

Jsme na českém fóru, tak laskavě pište česky, a to i s interpunkcí. Toleruji i dobrou slovenčinu, na dotazy, kterým kvůli absenci češtiny nerozumím, neodpovídám.
13.12.2016 21:28
příspěvků:8

Rozumím. Já už se tak trochu smířil s tím že odejde do křemíkového nebe přeci jen to už není žádný nový kus.

Tento pokus je spíš ve snaze přijít tomu na kloub jaké to vlastně funguje.

Očividně bude problém někde v desce. Připojil jsem zdroj až za baterku a ani tak se mi nepodařilo ntb zapnout. Pokud tedy nějak významně nekolísalo napětí a něco jsem neodpálil.

Ambice se tím živit nemám :-)

13.12.2016 21:39
příspěvků:8

Tak se mi podařilo zapnout pc propojením čipu na trase k baterii a pinem za baterií. Předpokládám tedy problém někde na trase. Technicky je to snad možná i řešitelné ale prakticky je ta deska nejspíš mrtvá.

Každopádně děkuji za Vaše rady i Váš čas pánové. Já jdu napsat Ježíškovi.

13.12.2016 21:41
ověřen
příspěvků:1 564

No, tak jestli jsi připojením zdroje až za baterku něco neodpráskl, můžeš si gratulovat. Spíš ale něco odešlo, protože podle Tvého popisu ntb na baterku až do jejího vybití šel, takže za baterkou už by to mělo být v pořádku.

Další věc je, že zdroj dává +/- 19V, z baterky ale už může jít napětí několik. Takže připojení zdroje za baterku nemusí fungovat a přitom jsi ani možná nemusel něco "odprásknout".

Takže "hledej, šmudlo, hledej".

PS: Z Tvého posledního příspěvku soudím, že pokud nejde o opravdu kvalitní stroj, tak se oprava asi nevyplatí.

Jsme na českém fóru, tak laskavě pište česky, a to i s interpunkcí. Toleruji i dobrou slovenčinu, na dotazy, kterým kvůli absenci češtiny nerozumím, neodpovídám.
13.12.2016 21:48
příspěvků:8

Ano výstupů z baterie je několik. Napětí je na nich víceméně rovnoměrně rozděleno moc si nedovedu představit jak bych to napojoval.

Je to přes 4 roky staré Lenovo které ani jako nové nebyl žádný superstroj. Nutno ale podotknout že až do doby než se poroučel k zemi fungoval bezvadně.

© 2007-2017 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace