Úvod > Fórum > Hardware > Grafické karty > GK - větráky stále na plno

GK - větráky stále na plno

30.10.2016 14:32
příspěvků:3

Dobrý den

Vlastním grafickou kartu GIGABYTE GTX570 (GV-N570OC-13I rev 2.0)

Měnil jsem teplovodivou pastu a po spuštění mi všechny 3 větráky běží na plno. A to okamžitě po stlačení tlačítka napájení. Nereagují na nastavení rychlosti otáček v utilitce OC GURU. Ta ukazuje normální teploty bez zatížení kolem 30°C a při zatížení 45°C.

GK jsem znovu otevřel v podezření, na zlomení kabílku, co snímá otáčky, to jse nepotvrdilo. Odpravil jsem snad něco na desce GK?

Prosím pomozte. Typy, nápady, cokoli...
Děkuji.

30.10.2016 15:36
ověřen
příspěvků:2 090

Pravděpodobně jsi některý kablík špatně zapojil.

Proč jsi vůbec měnil pastu? Jestli nebyl důvod v teplotách (nejspíš ne, protože pasta nemá na teploty velký vliv), pak jsi si jen potvrdil staré známé "Co funguje správně, na to se nesahá a nevrtá se do toho!"

Jsme na českém fóru, tak laskavě pište česky, a to i s interpunkcí. Toleruji i dobrou slovenčinu, na dotazy, kterým kvůli absenci češtiny nerozumím, neodpovídám.
30.10.2016 15:46
příspěvků:3

Měnil jsem pastu po 6 letech na CPU a přitom i na GK, tu mám tak 3 roky. Z mé zkušenosti většinou výměna pasty pomáhá.

Takže mám hledat závadu v kabeláži?

Větráky jsou připojeny přes redukci, ta má 3 patice a jen jedna má vývod na snímání otáček. Teoreticky, zkusím připojit jen jeden větřáček přímo na desku GK, jestli si chytne minimální otáčky.

30.10.2016 16:07
příspěvků:3

Ano, chyba bude v kabílku, nebo ve větráku, z kterého je snímána rychlost. Když jsem připojil jeden náhodný větrák, otáčky byly na minimum.

Otázky:

Když větrák pouze napájím, jsou otážky minimální, nebo maximální?

Nevíte náhodou, jaké mají značení piny, které se používají pro větráky? Popřípadě, kde je pořídit?

30.10.2016 16:50
ověřen
příspěvků:2 090

Nejspíš jsi přeházel kablíky od větráků do redukce. Musíš zjistit (asi zkoušením), který větrák má snímání otáček a ten zapojit do příslušné patice. další dva větráky zapojit do zbylých dvou patic a snad by to mělo regulovat.

K otázkám:

ad1. Záleží na napětí, ale asi většinou budou maximální

ad2. Sice přesně nevím, co máš na mysli, ale na MB jsou ty piny (patice) označeny FAN, např CPU FAN, SYS FAN apod.

Jsme na českém fóru, tak laskavě pište česky, a to i s interpunkcí. Toleruji i dobrou slovenčinu, na dotazy, kterým kvůli absenci češtiny nerozumím, neodpovídám.
© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace