Úvod > Fórum > Software > Recenze, downloady > Windows 8 Release Preview VYZKOUŠENÍ ZDARMA

Windows 8 Release Preview VYZKOUŠENÍ ZDARMA

28.08.2012 17:44
ověřen
příspěvků:2 028

Nová verze operačního systému Windows 8 je již dokončena a zahraniční weby uvádí první testy porovnání výkonu se starými sedmičkami.

Microsoft konečně dokončil dlouho očekáváný operační systém Windows 8, který přinese asi nejviditelnější změnu v podobě rozhraní Metro alias „Modern UI“ a chybějící nabídku start, která provázela systém Windows dlouhá léta.

Inženýři ale zapracovali i na vnitřnostech operačního systému, který podporuje nové technologie a má vylepšené jádro. S tím souvisí i úpravy při načítání, práci s ovladači, pamětí a grafikou (WDDM 1.2). Microsoft se již v průběhu vývoje chlubil například výrazně optimalizovaným startem operačního systému, kde by Windows 8 měly dosahovat znatelně lepších časů.

Počítač vám tak s Windows 8 prý nastartuje rychleji a dokonce se i rychle vypne, uspí nebo probudí. Jaká je ale realita a rozdíl ve výkonu v dalších oblastech? To se pokusily jako první změřit zahraniční weby. My již připravujeme vlastní testy, zatím se ale podíváme alespoň na měření od kolegů ze zahraničních redakcí.

Spuštění a vypnutí počítače

Nejprve se podíváme na oblast, kde jistě budou očekávaná zlepšení mezi Windows 8 a Windows 7 – spuštění, vypnutí a uspání počítače. V této oblasti Microsoft zapracoval nové technologie pro optimalizaci načítání ovladačů a kernelu.

Spuštění a vypnutí počítače s Windows 8 je rychlejší než s Windows 7 (Zdroj: Techspot)

Jak si můžete prohlédnout na obrázcích ze serverů Techradar, Techspot nebo TechPowerUp, zrychlení je opravdu výrazné. V rámci jednotlivých grafů lze vidět i několikanásobné zlepšení a zkrácení času. Při spuštění se jedná až o poloviční časy, podobně tomu je i u vypnutí počítače. Microsoft zlepšil i rychlost přechodu do hibernace. Zrychlení je poznat i na systému s SSD, v případě použití pevného disku jsou výsledky ještě o trochu lepší.

Microsoft si tak vylepšil pověst, kterou si poškodil s příchodem Windows Vista. Oproti předchozímu systému Windows XP byla Vista pomalejší v mnoha oblastech. Mezi důvody byly samozřejmě i problémy s ovladači. To se podařilo napravit s Windows 7 a ve Windows 8 Microsoft v optimalizaci pokračoval.

Programy a práce se soubory

V oblasti rychlosti práce se soubory byly v rámci zahraničních redakcí použity programy jako AS SSD Benchmark, Windows Explorer (kopírování souborů) nebo třeba PCMark 7. Ke slovu se dostal i nový Excel 2013 ve srovnání s Excelem 2010.

V grafech lze zaznamenat pouze mírné zlepšení, ale i mírné zhoršení. Znatelnější výsledky byly změřeny u PCMarku ve verzi 7, který kompletně testuje počítač s multimediálními soubory a jejich zpracováním (fotografie, převod videa a podobně). I na samostatných testech u převodu videa je vidět zlepšení až 10 %. Pokud jde o rychlost prohlížečů internetu, s Windows 8 lze získat také přibližně o deset procent lepší výkon. O trochu rychlejší je i kopírování souborů přes USB 2.0.

Grafický výkon

Výrobci AMD a Nvidia spolupracovali na vývoji Windows 8 již od samotného počátku a na ovladačích je to znát. Pokud budeme uvažovat o průměrném srovnání všech testovaných her, výsledky jsou přibližně stejné jak na Windows 7, tak s Windows 8. A to lze jistě považovat za úspěch, protože se hráči nemusí obávat snížení výkonu z důvodu případných čerstvých a nedoladěných ovladačů grafických karet.

Windows 8 již v základu obsahují podporu DirectX 11.1, zatím však není na trhu žádná hra, která by novou technologii podporovala. V oblasti grafických karet jsou však nové modely již kompatibilní, takže lze do budoucna jistě očekávat herní tituly, které budou nové vlastnosti využívat.

Rychlejší systém i pro starší počítače

Jak můžete vidět z grafů, nový operační systém Windows 8 nabízí výborné zrychlení v oblasti spuštění i vypínání počítače, pokud pomineme nové rozhraní Metro, i klasické Aero je díky optimalizované akceleraci svižnější než u minulé generace.

Windows 8 tak přináší v mnoha oblastech pouze minimální zrychlení, v některých ale opravdu výrazné. Rozdíl bude znát nejen u nových počítačů s výkonným hardwarem, ale především u starších počítačů s klasickým pevným diskem.

Pokud jste si počítač koupili nedávno, respektive v období od 2. července, Microsoft nabízí levný přechod na Windows 8. A pokud pomineme výkon, nové funkce například v podobě obchodu s aplikacemi za mírný poplatek jistě stojí. Jestli máte hodně starý počítač s Windows XP nebo Vista, můžete s novým systémem získat nové technologie, rozhraní i slušnou rychlost. Majitelé rok starých počítačů s Windows 7 se ale budou muset rozhodovat o trochu déle, alespoň do té doby, než Microsoft představí koncové ceny za edice Windows 8.

Download

http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows-8/release-preview

vzdálená plocha Team Viewer (pro pomoc na dálku) http://www.teamviewer.com/cs/index.aspx Připojte se k PCforum.cz na facebooku http://www.facebook.com/pages/PCforumcz/123041544477075 ........
28.08.2012 18:18
příspěvků:5 728

podle me to bude propadak. tim metrem to hodne pokazili

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
28.08.2012 18:30
ověřen
příspěvků:2 028

hlavně se to blbě ovládá s myší...

a když stiskneš na klávesnici nebo myší klikneš na "Start" tak se objev to ohavné metro...

jinak novinky co nabízí jsou fajn ale nejvíc to pokazilo to metro... nebýt ho byl by to skvělí OS...

vzdálená plocha Team Viewer (pro pomoc na dálku) http://www.teamviewer.com/cs/index.aspx Připojte se k PCforum.cz na facebooku http://www.facebook.com/pages/PCforumcz/123041544477075 ........
28.08.2012 18:36
příspěvků:5 728

tak nabidka start se da zmenit zde http://en.softonic.com/s/windows-8-start-menu

ale i tak je to blbost.

Jestli si nekdo z MS mysli, ze lidi chcou pouzivat aplikace z mobilu a tabletu na pc(tedy osizene aplikace), tak jsou celkem na omylu. Pockam si, az v rijnu vyjde a do te doby uvidim, jestli si koupim ten upgrade, nebo ne

Na PM neodpovídám, do podpisu se snažte dávát co nejmenší písmo (místo výchozí dejte drobné nebo malé)
28.08.2012 19:18
ověřen
příspěvků:2 028

upgrade vyjde na 14,99€ ?

vzdálená plocha Team Viewer (pro pomoc na dálku) http://www.teamviewer.com/cs/index.aspx Připojte se k PCforum.cz na facebooku http://www.facebook.com/pages/PCforumcz/123041544477075 ........
14.07.2014 19:08
ověřen
příspěvků:17

sem rád že mam ORIG. win 8 je to velmy výkonný system

web: http://CoalStudios.eu Skype: coalstudios E-mail: kanka03@email.cz
© 2007-2024 PCforum.cz, všechna práva vyhrazena, veškeré informace zde uvedené jsou bez záruk, podmínky užití, kontaktní informace